Tuesday, December 14, 2010

Hantaran oh hantaran

okay zana..cool down..hehehe..skrg ni semakin rajin menyinggah blog2 yg berkaitan dgn kawen2 nih..byk jugek website serta blog yg berjaya dijumpai..sambil2 tu sy sgt suke lawat blog2 yg cerita pasal kawen..serius byk ilmu yg sy dpt..drpd xtau, kita jd tau..btl x?hehehe..x sangka ramai juge diluar sana yg mahu mencoretkan the story behind their wedding..it is fun..and most important, boleh jd kenangan bila dh tua2 nanti..mesti senyum sorg2..hee..byk juge tips2 yg berjaya didapati..berkenaan butik kahwin, hantaran, goodies bag dan mcm2 lg..kebanyakkannya x lokek nk kongsi pengalaman, ideas n x lupe, promote butik pengantin mereka..hihihi..

skrg ni sy dlm proses nk kire2 bajet utk hantaran ms nikah ceremony..still not decided whether nk tempah or do it yourself je..hmm..on my side, xde mslh since my sister in law akan settle kn hantaran..tp..utk side incik tunang..kemungkinan besar sy lah yg akan mengusahakannya..hihi..mcm xpercaya..tp why not kn??  sbbnyer sy rasa kalo nk upah kt kedai2, the charges will be up and up..lg2 bila tgk muke yg cm redha je bila dia letak harga tggi..tgk2 dlm website, ada yg charge lebey kurang RM 400-500++ utk 7 dulang hantaran..x campur dgn barang hantaran lg kn..uishh..mau lari pecut 100m bajet sy dan incik tunang..jdnyer..mgkin akan hand made shj lah..hehe pasni umah sewa tu akan jd port utk pemprosesan brg hantaran..konsep hantaran?hmm..let me think 1st..ada jugek google hantaran ni..mcm2 yg dijumpai..tp ada certain yg mcm old fashion sket n susah nk buat..almaklumlah tgn xberapa nk berseni..jd setelah google here and there..rs2nyer sy mahukan hantaran yg berkonsepkan sweet dicampur elemen moden2 sket..mcm ni..

                                





credited here


hr tu belek2 buku pengantin, dh berkenan dgn konsep yg mcm ni..the bakul is in the middle of the flower..nasibla kan dpt minah bunge mcm sy ni..rs2nyer kalo mintak kedai buatkan, musti mahal dia charge kn..sblm ni ada juge masuk kedai2 jual brg kawen ni, even yg sesimple bekas cincin tu pn dia dh charge rm30++..kalo mintak yg bakul bagai mau lg tggi harganye..sy tamo lebey rm50 utk 1 hantaran..ye la, campur dgn yg nk letak dlm hantaran tu dh berapa kn..uishh..bazir2..td leka baca 1 blog ni..hantaran mmg D.I.Y..siap ajar lg nk deco hantaran..hasilnya? just nice..lg puas hati kalo wt sndri kot..dh nama pn hantaran sndri, mustibuat yg terbaik, tamo la aci redah je..kalo pandai mix and match plus panduan dr mane2 sumber, insyaallah hasilnye memuaskan..jd utk itu, sy akan mengerah incik tunang utk pegi survey brg2 hantaran di lokasi2 yg berkenaan antaranya nilai 3, KK home Deko dsb..nk compare2 harge bunge, bakul, dan aksesori tambahan pd hantaran tu..hari tu tgk kt KK home deco, bunge2 kt sana mmg gojes..dan paling penting, harganye affordable..

tema utk hantaran masih lg dlm perbincangan..tp mahu letak roses sbg main flowers =)..plus bunge2 kecik sbg penyeri..xmahulah campur byk2 sgt, kang pengantin tenggelam =p..combination two color of roses itu mgkin..hee..dusty violet and pink roses must be sweet kn..kn..berangan sekejap..hee..lesson yg sy dpt berdasarkan pengalaman sndri n org lain, rajin2 kanlah survey brg SEBELUM membeli..kerana kalo kita jmp any items yg jauh lg murah dr yg sudah kita beli, maka kita akan terasa menyesal x sudah..lg2 kalo yg nk save bajet mcm sy..hu ingat tu ye..


2 comments:

  1. bisa diatur cenggitu punya hantaran lorr.. :D

    ReplyDelete
  2. tp ijal kata tamau serabut sangat..byk pulak kerenah..hu

    ReplyDelete