Tuesday, November 15, 2011

moga dpt yg lebih baik

sounds tragis kn?agakla..no..no..my pregnancy is okay...alhamdulillah..sekarang ni tgh mengalami isu serius dgn kerja..hohoho..bkn apa..berenti kerja pn sbb terpaksa kn, so terima kerja pn secara suka rela..at first apply kerja post lain, tp later, they offer post lain..mengenangkan rezki kt tmpt keje lm dh x pjg, terima saje lah..

first day masuk keje, ok lah..tggu bos masuk smp kol 11 br dpt jmp (rupanya bos masuk suka hati je..ok..noted) then kna masuk miting, mmg sgt blur psl no briefing ape2, trus discuss psl event..serius haku blur..agak down disitu..tp dlm ht keep telling..xpe..br first day..balik keje tu mmg down..hahaha

dh masuk seminggu dua, okay la..cuma ada few things yg masih lg nk kna catch up..seriusly i am totally zero psl post yg br disandang ni..ms nih dh perasan satu perkara..susah btl nk buat keje2 PR ni..dh mula bimbang xdpt perform dh..

satu menda yg btul2 diakui sukar disini adalah, the way we communicate..ada hari bos x masuk..ada hr staff ni pulak x masuk..sume org mcm chipsmore..jp ada jp xde..so the way to communicate is thru email..mule2 okay..tp bila dh lame2 jd sgt3 fade up..mcm mana la haku yg br nk belaja ni nk sentiasa email bos tny itu ini..bos bg arahan ikut email, bila x phm, terpaksa la jgk email tny seketul2..haishh..serius fade up..

I think my performance semakin menurun setiap hari..dtg keje pn malas sbb sumtimes xclear ape yg haku nk buat ni..hahaha..amat blur..so far keje2 yg biasa dibuat adalah buat write up utk publish kt media..since they are very2 agresif nk pasarkan produk, kalo bley tiap hari musti ada brita kuar kt paper..to do that, PR lah yg kena berbaik2 dgn reporters..okay, I get it, kna slalu jmp reporters..tp bos kata kalo perlu, pi kua mkn2..celebrate besday dorg ke..pi clubbing ka..ermm..sy isteri org bos, kna jg batas2 as a wife bos..aishhh..

semua ini telah menjadikan diri ini agak murung..oh hoo..kwn2 kata x elok bermuram durja, x bagus utk baby..then how am i able to cheer up kalo cenggini keadaannye..trus kesihatan jd x menentu..tu yg tgh berfikir2 utk mencari kerja lain skrg ni..this job is not really suit me..drpd memburukkan prestasi diri & company, I better find other places..ye, sy phm, keje sektor kerajaan dgn sektor swasta is totally different..what they pay, they expect the result sesuai dgn apa yg dibayar lah kn..bkn sbb dh biasa bersenang lenang ms keje sektor kerajaan dulu, skrg pn environment is okay..senang lenang gak..hohoho..cume the job itself, serius not suit me..bak kata kak watie, bialah gaji kecik asal ht gembira..haha..hari2 mengadu nasib n dapat kata2 positif dr geng2 bc..thanks korg memahami perasaan 'x bleh blah' haku ni..so currently, slalu berdoa semoga akan ada yg lebih baik pasni..x larat dh nk berperang dgn perasaan tiap kali nk pi keje..doa2knlah semoga ada job opportunity diluar sana dlm ms terdekat ni..amin..


Thursday, October 20, 2011

Perasaan..?

  • dh 4 hari ditempat br


  • still adopt & adapt new environment 

  • i come early to workplace! hahaha amat bangga..pastu melangut setengah jam tggu org lain dtg

  • balik keje lmbt :(  psl tggu en. asben dtg amik, selalunya maghrib br smp..

  • skrg pi keje sempoi je..hahaha

  • pantry kt sini mcm heaven! like! like! like!

  • masih merindui tempat keje lama..

  • sgt merindui geng BC.. :(

  • perasaan...? entahla..semoga cpt dpt suaikan diri dgn dunia baru ni..

  • oh, terlupa..i got good news :) berdua lebih baik, tapi bertiga lebih bahagia..dpt teka x?dpt x?Alhamdulillah...perasaan..? happy! 


love,

Wednesday, October 19, 2011

asid folik

Asid folik atau folate adalah vitamin B9 yang selalunya dijumpai didalam sayuran hijau, jus buahan dan bijiran. Asid folik diperlukan terutama semasa anda merancang untuk hamil, dan tiga bulan pertama selepas hamil. Ia boleh mengurangkan risiko untuk mendapat anak yang cacat terutamanya kecacatan saraf (NTD) , otak (anencephaly) dan saraf tungjang (spina bifida).

Kajian telah menunjukkan bahawa, kecacatan ini boleh dikurangkan sehingga 70%. Itulah sebabnya sangat penting untuk anda memakan asid foilk semasa hamil. Anenchephaly adalah nama diberikan kapada bayi yang tidak mempunyai tisu otak dan akan mati sejurus selepas ia dilahirkan. Spina bifida pula adalah kecacatan saraf tunjang yang boleh menyebabkan lumpuh, masalah usus, pundi kencing dan kecacatan otak.

Semua wanita yang merancang untuk hamil disarankan untuk mengambil asid folik sekurang-kurangnya 0.4 miligram dan 0.8 miligram sesudah hamil untuk mengurangkan risiko tersebut.


Pil asid folik di pasaran tersedia dalam dua dos iaitu 400 mikrogram dan 5 miligram(5000 mikrogram).


Doktor anda lazimnya menggalakkan pengambilan 5 miligram sehari. pengambilan 400 mikrogram juga mencukupi untuk keperluan seharian anda. Pil asid folik mudah larut dalam air. 

Jika anda mengambil pil asid folik berlebihan, pil ini akan dibuang melalui air kencing.Pil asid folik tidak memerlukan prekripsi doktor. Pil asid folik mudah didapati di farmasi-farmasi dan klinik-klinik. 


** good info I guess..sharing is caring :)












love,



Wednesday, October 12, 2011

geng BC part 2

haa..jgn pelik tetibe ada sambungan tanpa entry sblm ni..ni kira cm drama bersiri gak la..muahaha..nk bc entry pertama, sila ke sini  (klik sini) ..rajin btul sahabat yg sorg ni..komited habis dia buat menda2 ni semua..sy buat jgk..tp semua separuh jalan :p...

sbnrnye x kuat nk 'bukak' cerita psl ni..tp disebabkan entry yg dibuat oleh sahabat baik sorg ni, maka rasa terpanggil nk buat sambungannya..tau psl apa??pasal xde cerita psl dia..mcm x adil la..haku suke je nk ceciter psl dia sorg ni..siap sedia la carey..HAHAHA (gelak jahat mcm k.nana, ikin & k.watie)

CAREY





ini la si penulis entry di atas..kiut miut dia nih..ganu mari deh..dia ni la minah pink..semua menda nk pink..diulangi..SEMUA hokeh..kuat pengaruh dia ni..(asal ko ckp aku pn jd minah pink..huh)..dia ni kecik molek je..tp selalu ckp dia gemuk..tah apa mslh dia..size jari pn 6 weyh (br tau td..hahaha)..x kecik namanye tu?dh mcm ca**t kata k.nana..hahahaha..suka tersenyum orgnye..sweet sgt :)

satu menda yg bagus ttg dia adalah, dia AMAT mementingkan persahabatan..besday org dia ingat, dia la yg akan usul mcm2..kalo ada kwn yg sedey, dia la yg pling concern..no wonder la kwn dia ramai..i'm glad to know her and became her bestfren..erm carey..kalo aku tiru ko, apa kata ko tiru aku lak kali ni..tiru apa?tukar status single ke married..kawen amat best carey...hahahaha

utk geng bc tersayang,

w/pn kami dh xde lg kt SSIG pasni, jgn la dilupakan kami ye..jaga diri bebaik ye korg..kalo hoyeh2 tu roger2 la kami..kami berdua doakan korg terus sukses, hepi selalu & kuat hadapi dugaan hidup..kami berdua sayang kamu..sayang sgt2..sarang hae!





episod baru bakal bermula

12/10/2011

tinggal lg sehari..next week, episod baru akan bermula..ishh..bkn cerita soffiya ptg2 tu yg dh nk abis..esok secara rasmi tamatlah perkhidmatan sy di bahagian ni..kontrak dh tamat..perasaan?sedih sgt :( ..2 tahun..mmg byk la kenangan kn..buat program sama2..hoyeh2 sama2..dh mcm 1 family..tp mmg adatlah..setiap pertemuan mesti ada perpisahan..mcm skrg lah..xpela..demi masa depan, hidup kena diteruskan..kn? thanks a lot my friends...gonna miss u all..sila jgn lupa namaku..hee

17/10/2011

bermula hari ditempat baru..hopefully everything will be okay..agak gusar membayangkan mcm mana situasinya, tp..lantaklah labu...sementara nk biasa kn..dh biasa sure okay..skrg cuma serabut nk cari rumah sewa di shah alam..mcm goreng pisang panas..semoga ada rezeki nnti kn..amin..

sebenarnye nk taip pjg2..tp mengantuk lak secara tiba2 (alasan)..so, smp sini je la..ok babai.. 

Thursday, October 6, 2011

kenangan mengusik jiwa

" ...we are the torchbearers for the ummah..guided by quran and sunnah.."

ish...teringat kenangan ms belaja dulu..haha..1st time duduk asing dgn family, AMAT janggal hokeh..ingat lg 1st day daftar kt Matriculation Center IIUM ni..kt PJ je pn..tp perasaan amat x senang..jmp org baru, tempat baru, segala2nya asing lah..hahaha sgt nerd kot ms ni..homesick jgn ckplah..AMAT xbley blah..

tapi..alah bisa tegar biasa..lame2 dh rs AMAT seronok kt sini...pegi kelas balik kelas..lepak dgn kwn2..study (konon2) kt library..buat assignment..rasa kejap sgt kt sana..sgt best tau study kt sini..kelas tu mmg jgn ckp la..amat pack..sbb nama pun matric kn, silibus byk kena abiskan within 2-4 semester..tp apart from that, ada sgt byk ilmu n experience boley di amik..teringat lg pi usrah dgn member2, setiap mggu kena ada sorg lead baca ma'thurat..then discuss isu2 terkini..oh, baiknye daku ketika itu (and hopefully smp bile2..) 

kalo ujung mggu malas nk balik umah, lepak dgn roomate tgk tv..hahaha x boley lupa sapa yg pegang remote dia la yg control tv..wpn itu adalah rancangan bicara siswa di TV1..sapa nk tgk weh cite cmtu..hahaha maka, REDHA je la..pastu pi AC kolej beli ABC then round2 satu matrik sambil sembang2..gosip2..haisshhh mmg kenangan mengusik jiwa sungguh..


mcm ni keadaan ketika ta'aruf week..rindu banget!


utk mengubati kerinduan, nah limited edition lagu matrik UIA..hahaha sape2 yg pnah lalui ta'aruf week sure sgt familiar dgn lagu ni..terpekik terlolong kot prektis lagu ni..hasilnye, mmg ingat smp skrg...i love u UIA..huu


video



Tuesday, October 4, 2011

:: cili jeruk ::

Tahukah anda apa itu cili jeruk?ye anda mmg bijak..kalo mkn kuey tiaw goreng ataupun mee goreng mesti ada hidangan pelengkap ni..kali ni sy nk share resipi super express ni..mmg amat mudah plus tahan lama..happy sharing :)




Bahan-bahan:

3 biji cili hijau (cili merah pn boleh)
5 sudu cuka
½ cawan air masak
Sedikit garam
Sedikit gula

Cara membuat:

Potong cili sederhana tebal.Cari bekas yg sesuai utk menyimpan bahan2 tersebut.then masukkan air, cuka & bahan perasa (sila gunakan kemahiran anda utk mem’balance’ rasa cili jeruk mengikut citarasa anda).then masukkan cili yg dh dipotong td.simpan di tempat yg selamat.sedia utk dimkn setelah 1-2 hari

Simple kn?selamat mencuba :)