Tuesday, November 15, 2011

moga dpt yg lebih baik

sounds tragis kn?agakla..no..no..my pregnancy is okay...alhamdulillah..sekarang ni tgh mengalami isu serius dgn kerja..hohoho..bkn apa..berenti kerja pn sbb terpaksa kn, so terima kerja pn secara suka rela..at first apply kerja post lain, tp later, they offer post lain..mengenangkan rezki kt tmpt keje lm dh x pjg, terima saje lah..

first day masuk keje, ok lah..tggu bos masuk smp kol 11 br dpt jmp (rupanya bos masuk suka hati je..ok..noted) then kna masuk miting, mmg sgt blur psl no briefing ape2, trus discuss psl event..serius haku blur..agak down disitu..tp dlm ht keep telling..xpe..br first day..balik keje tu mmg down..hahaha

dh masuk seminggu dua, okay la..cuma ada few things yg masih lg nk kna catch up..seriusly i am totally zero psl post yg br disandang ni..ms nih dh perasan satu perkara..susah btl nk buat keje2 PR ni..dh mula bimbang xdpt perform dh..

satu menda yg btul2 diakui sukar disini adalah, the way we communicate..ada hari bos x masuk..ada hr staff ni pulak x masuk..sume org mcm chipsmore..jp ada jp xde..so the way to communicate is thru email..mule2 okay..tp bila dh lame2 jd sgt3 fade up..mcm mana la haku yg br nk belaja ni nk sentiasa email bos tny itu ini..bos bg arahan ikut email, bila x phm, terpaksa la jgk email tny seketul2..haishh..serius fade up..

I think my performance semakin menurun setiap hari..dtg keje pn malas sbb sumtimes xclear ape yg haku nk buat ni..hahaha..amat blur..so far keje2 yg biasa dibuat adalah buat write up utk publish kt media..since they are very2 agresif nk pasarkan produk, kalo bley tiap hari musti ada brita kuar kt paper..to do that, PR lah yg kena berbaik2 dgn reporters..okay, I get it, kna slalu jmp reporters..tp bos kata kalo perlu, pi kua mkn2..celebrate besday dorg ke..pi clubbing ka..ermm..sy isteri org bos, kna jg batas2 as a wife bos..aishhh..

semua ini telah menjadikan diri ini agak murung..oh hoo..kwn2 kata x elok bermuram durja, x bagus utk baby..then how am i able to cheer up kalo cenggini keadaannye..trus kesihatan jd x menentu..tu yg tgh berfikir2 utk mencari kerja lain skrg ni..this job is not really suit me..drpd memburukkan prestasi diri & company, I better find other places..ye, sy phm, keje sektor kerajaan dgn sektor swasta is totally different..what they pay, they expect the result sesuai dgn apa yg dibayar lah kn..bkn sbb dh biasa bersenang lenang ms keje sektor kerajaan dulu, skrg pn environment is okay..senang lenang gak..hohoho..cume the job itself, serius not suit me..bak kata kak watie, bialah gaji kecik asal ht gembira..haha..hari2 mengadu nasib n dapat kata2 positif dr geng2 bc..thanks korg memahami perasaan 'x bleh blah' haku ni..so currently, slalu berdoa semoga akan ada yg lebih baik pasni..x larat dh nk berperang dgn perasaan tiap kali nk pi keje..doa2knlah semoga ada job opportunity diluar sana dlm ms terdekat ni..amin..


Thursday, October 20, 2011

Perasaan..?

  • dh 4 hari ditempat br


  • still adopt & adapt new environment 

  • i come early to workplace! hahaha amat bangga..pastu melangut setengah jam tggu org lain dtg

  • balik keje lmbt :(  psl tggu en. asben dtg amik, selalunya maghrib br smp..

  • skrg pi keje sempoi je..hahaha

  • pantry kt sini mcm heaven! like! like! like!

  • masih merindui tempat keje lama..

  • sgt merindui geng BC.. :(

  • perasaan...? entahla..semoga cpt dpt suaikan diri dgn dunia baru ni..

  • oh, terlupa..i got good news :) berdua lebih baik, tapi bertiga lebih bahagia..dpt teka x?dpt x?Alhamdulillah...perasaan..? happy! 


love,

Wednesday, October 19, 2011

asid folik

Asid folik atau folate adalah vitamin B9 yang selalunya dijumpai didalam sayuran hijau, jus buahan dan bijiran. Asid folik diperlukan terutama semasa anda merancang untuk hamil, dan tiga bulan pertama selepas hamil. Ia boleh mengurangkan risiko untuk mendapat anak yang cacat terutamanya kecacatan saraf (NTD) , otak (anencephaly) dan saraf tungjang (spina bifida).

Kajian telah menunjukkan bahawa, kecacatan ini boleh dikurangkan sehingga 70%. Itulah sebabnya sangat penting untuk anda memakan asid foilk semasa hamil. Anenchephaly adalah nama diberikan kapada bayi yang tidak mempunyai tisu otak dan akan mati sejurus selepas ia dilahirkan. Spina bifida pula adalah kecacatan saraf tunjang yang boleh menyebabkan lumpuh, masalah usus, pundi kencing dan kecacatan otak.

Semua wanita yang merancang untuk hamil disarankan untuk mengambil asid folik sekurang-kurangnya 0.4 miligram dan 0.8 miligram sesudah hamil untuk mengurangkan risiko tersebut.


Pil asid folik di pasaran tersedia dalam dua dos iaitu 400 mikrogram dan 5 miligram(5000 mikrogram).


Doktor anda lazimnya menggalakkan pengambilan 5 miligram sehari. pengambilan 400 mikrogram juga mencukupi untuk keperluan seharian anda. Pil asid folik mudah larut dalam air. 

Jika anda mengambil pil asid folik berlebihan, pil ini akan dibuang melalui air kencing.Pil asid folik tidak memerlukan prekripsi doktor. Pil asid folik mudah didapati di farmasi-farmasi dan klinik-klinik. 


** good info I guess..sharing is caring :)












love,



Wednesday, October 12, 2011

geng BC part 2

haa..jgn pelik tetibe ada sambungan tanpa entry sblm ni..ni kira cm drama bersiri gak la..muahaha..nk bc entry pertama, sila ke sini  (klik sini) ..rajin btul sahabat yg sorg ni..komited habis dia buat menda2 ni semua..sy buat jgk..tp semua separuh jalan :p...

sbnrnye x kuat nk 'bukak' cerita psl ni..tp disebabkan entry yg dibuat oleh sahabat baik sorg ni, maka rasa terpanggil nk buat sambungannya..tau psl apa??pasal xde cerita psl dia..mcm x adil la..haku suke je nk ceciter psl dia sorg ni..siap sedia la carey..HAHAHA (gelak jahat mcm k.nana, ikin & k.watie)

CAREY





ini la si penulis entry di atas..kiut miut dia nih..ganu mari deh..dia ni la minah pink..semua menda nk pink..diulangi..SEMUA hokeh..kuat pengaruh dia ni..(asal ko ckp aku pn jd minah pink..huh)..dia ni kecik molek je..tp selalu ckp dia gemuk..tah apa mslh dia..size jari pn 6 weyh (br tau td..hahaha)..x kecik namanye tu?dh mcm ca**t kata k.nana..hahahaha..suka tersenyum orgnye..sweet sgt :)

satu menda yg bagus ttg dia adalah, dia AMAT mementingkan persahabatan..besday org dia ingat, dia la yg akan usul mcm2..kalo ada kwn yg sedey, dia la yg pling concern..no wonder la kwn dia ramai..i'm glad to know her and became her bestfren..erm carey..kalo aku tiru ko, apa kata ko tiru aku lak kali ni..tiru apa?tukar status single ke married..kawen amat best carey...hahahaha

utk geng bc tersayang,

w/pn kami dh xde lg kt SSIG pasni, jgn la dilupakan kami ye..jaga diri bebaik ye korg..kalo hoyeh2 tu roger2 la kami..kami berdua doakan korg terus sukses, hepi selalu & kuat hadapi dugaan hidup..kami berdua sayang kamu..sayang sgt2..sarang hae!





episod baru bakal bermula

12/10/2011

tinggal lg sehari..next week, episod baru akan bermula..ishh..bkn cerita soffiya ptg2 tu yg dh nk abis..esok secara rasmi tamatlah perkhidmatan sy di bahagian ni..kontrak dh tamat..perasaan?sedih sgt :( ..2 tahun..mmg byk la kenangan kn..buat program sama2..hoyeh2 sama2..dh mcm 1 family..tp mmg adatlah..setiap pertemuan mesti ada perpisahan..mcm skrg lah..xpela..demi masa depan, hidup kena diteruskan..kn? thanks a lot my friends...gonna miss u all..sila jgn lupa namaku..hee

17/10/2011

bermula hari ditempat baru..hopefully everything will be okay..agak gusar membayangkan mcm mana situasinya, tp..lantaklah labu...sementara nk biasa kn..dh biasa sure okay..skrg cuma serabut nk cari rumah sewa di shah alam..mcm goreng pisang panas..semoga ada rezeki nnti kn..amin..

sebenarnye nk taip pjg2..tp mengantuk lak secara tiba2 (alasan)..so, smp sini je la..ok babai.. 

Thursday, October 6, 2011

kenangan mengusik jiwa

" ...we are the torchbearers for the ummah..guided by quran and sunnah.."

ish...teringat kenangan ms belaja dulu..haha..1st time duduk asing dgn family, AMAT janggal hokeh..ingat lg 1st day daftar kt Matriculation Center IIUM ni..kt PJ je pn..tp perasaan amat x senang..jmp org baru, tempat baru, segala2nya asing lah..hahaha sgt nerd kot ms ni..homesick jgn ckplah..AMAT xbley blah..

tapi..alah bisa tegar biasa..lame2 dh rs AMAT seronok kt sini...pegi kelas balik kelas..lepak dgn kwn2..study (konon2) kt library..buat assignment..rasa kejap sgt kt sana..sgt best tau study kt sini..kelas tu mmg jgn ckp la..amat pack..sbb nama pun matric kn, silibus byk kena abiskan within 2-4 semester..tp apart from that, ada sgt byk ilmu n experience boley di amik..teringat lg pi usrah dgn member2, setiap mggu kena ada sorg lead baca ma'thurat..then discuss isu2 terkini..oh, baiknye daku ketika itu (and hopefully smp bile2..) 

kalo ujung mggu malas nk balik umah, lepak dgn roomate tgk tv..hahaha x boley lupa sapa yg pegang remote dia la yg control tv..wpn itu adalah rancangan bicara siswa di TV1..sapa nk tgk weh cite cmtu..hahaha maka, REDHA je la..pastu pi AC kolej beli ABC then round2 satu matrik sambil sembang2..gosip2..haisshhh mmg kenangan mengusik jiwa sungguh..


mcm ni keadaan ketika ta'aruf week..rindu banget!


utk mengubati kerinduan, nah limited edition lagu matrik UIA..hahaha sape2 yg pnah lalui ta'aruf week sure sgt familiar dgn lagu ni..terpekik terlolong kot prektis lagu ni..hasilnye, mmg ingat smp skrg...i love u UIA..huu





Tuesday, October 4, 2011

:: cili jeruk ::

Tahukah anda apa itu cili jeruk?ye anda mmg bijak..kalo mkn kuey tiaw goreng ataupun mee goreng mesti ada hidangan pelengkap ni..kali ni sy nk share resipi super express ni..mmg amat mudah plus tahan lama..happy sharing :)




Bahan-bahan:

3 biji cili hijau (cili merah pn boleh)
5 sudu cuka
½ cawan air masak
Sedikit garam
Sedikit gula

Cara membuat:

Potong cili sederhana tebal.Cari bekas yg sesuai utk menyimpan bahan2 tersebut.then masukkan air, cuka & bahan perasa (sila gunakan kemahiran anda utk mem’balance’ rasa cili jeruk mengikut citarasa anda).then masukkan cili yg dh dipotong td.simpan di tempat yg selamat.sedia utk dimkn setelah 1-2 hari

Simple kn?selamat mencuba :)



Monday, October 3, 2011

without you..

pnah bygkan x hidup kita TANPA org / menda yg kita perlu?life would be a miserable i guess..hahaha actually ini bkn cerita cinta..i need you, i love you..bkn..bkn yg tu..ni cerita ttg keperluan si isteri bila di dapur..kami ada dpt mcm2 adiah ms kawen aritu..slh 1 nye dapo gas..excited la kn..dlm kpl sudah terpikir menu2 yg membuka selera (chef amatur je pon..)..lg2 excited bila dpt rak free dr k.mona & alang..semangat bwk pegi umah sewa..yes, full of passion nk serve incik asben mknn sdp2 hokeh..

tp tu cite 4 bln lalu..hahaha..peralatan dh ada, cuma lack of 1 items je lg, iaitu...tong gas..alasan kukuh yg diguna pakai adalah susah nk turun naik beli & angkut gas..kukuh kn?hahaha TAPI itu bkn alasan utk sy x memasak hokeh..jd alternatif yg digunakan adalah dgn menggunakan rice cooker (juga hadiah kawen)..sapa kata x boleh memasak dgn rice cooker?sapa kata?sapa..?? alhamdulillah, setakat lauk2 yg ringkas tu, our rice cooker did a very good job..even buat dessert pn boley..(gagal buat caramel puding kalo guna dapur gas..hahaha)

specially dedicated to our rice cooker, WITHOUT YOU, mmg x makanlah incik asben ku..haha thanks a lot pd  insan2 yg bermurah hati hadiahkan kami brg2 keperluan tersebut..banyak manfaatnye..sekian, terima kasih..

rice cooker yg berjasa..(gambar hiasan..pasal yg ori x sempat capture..haha)

Friday, September 30, 2011

Majlis Bertandang [12 Jun 2011]

It’s almost 3 a.m now, but somehow i couldn’t sleep at all [akibat tido siang yg lebih  agaknye, ampun xmo buat lg]..jd dr terkulat2 pandang syiling [atau lebih senang kata jeles tgk ‘jiran sebelah ni tido lena’ hahaha], better update blog ni kn..hokeh xpyh celoteh byk sgt, kita pegi pd mainpoint ye..alhamdulillah, majlis bertandang telah selamat diadakan pd 12 Jun 2011 yg dh dekat 3 bulan la jgk berlangsung..hahaha..lama entry ni diperam..actually quite neves jgk naik pelamin utk kali yg kedua ni..pasal ye la, lain tempat, lain adatnye, ye x? Al-maklumlah en.asben ni duduk di dalam komuniti yg majoritinye adalah jawa..hihi jd of course adatnye lain dr daerah tanah tumpah darahku [ceh, pdhal daerah sebelah2 je]..

·         Kami still meggunakan pakej perkahwinan yg sama, means dr butik yg samalah..cume of course la lain tema, pelamin & juge persalinan nye..

Tema: merah silver
Persalinan: dress + baju melayu (kelabu plus merah2 sikit :p )

** suka dress ni..simple tp masih boley berangan ala2 princess  pasal kain dia flowy..hee



  • ·         Yup, mr.photographer juga still org yg sama..cume utk outdoor kami jalan ‘jauh sikit’..siap boley tertido2 lg dlm keta. Mr. Photographer..hahaha..penat kot..







  •  Mengikut adat org jawa, ms pengantin smp, harus sanding2 manje gitu..mksudnye kena duduk atas kerusi lapik kain batik, then akakn ada org bersilat bagai dpn pengantin..best masa ni..hee..pastu nnti aka nada sesi kiss2 pulak..sila jgn pikir lain..ini sesi kiss baby shj tahu..maka, berduyun2 la parents akan bwk baby masing2 utk di cium oleh sang pengantin..kalo yg xde baby, kena cium bunga yg dibawa oleh mereka..tujuannya, utk elakkan kena sawan pengantin..1st time rasa pengalaman mcm ni..excited kot..



  • Pengantin kena dera karaoke! OMG, segan jgn ckpla..ingat dorg memain, rupanya bkn cobaan..bkn tu je, sblm tu kena sesi soal jwb dulu..merah padam muka sy kerana soalan yg ditny mmg hampeh..tambah pulak tetamu still ramai..[kalo mak xbalik lg ms ni, mmg terus ikot mak balik tanjong karang..hahaha] wakenabeb!!!




  •   Lauk pauk best...sgt suke makanan org jawa hokeh..cumenya kami sang pengantin kempunan nk mkn bubur sum2..amat sedap..tp masa tu dh abis pasal org ramai tapau..cume dpt tonyoh periuk nye sahaja..amat mendukacitakan...

 simply love my make up, oufit & pelamin..hehe tu je nk komen..


  • aktiviti membasuh periuk belanga diteruskan selama 2 hari hokeh..sakit pinggang neh..tp xpela, sekali seumur hidup..br thrill..haha

tu shj cerita psl majlis bertandang..it's just a simple ceremony..but i simply love it..

* lega ya amat..berbulan2 kot peram draf nih..hahahaha..ok babai



update!

sila baca dgn sekali nafas je..

  • Selamat hari raya sume! (wpn syawal dh berlalu :p )
  • sorry, gen mls menulis msih ada rupanya..sian blog dh bersawang.. (T__T)
  • sdg dlm proses nk cube kerjaya br, setting itu ini..jd, xde ms nk update blog..tp setiap hari akan blogwalking..(alasan kukuh :p)
  • sy still blum wt update cite majlis bertandang..will do it very2 soon..hehe 
  • oh, kami masih berdua..hihihi
  • selain cite kawin, ada jgk citer2 menarik nk dikongsi..tungguu!!
  • itu shj setakat ni noktah 

Thursday, August 4, 2011

menu-menu ramadhan [day 1,2 & 3]

org kata, ramadhan ni juge boley jadik bulan kebanyakkan dari kita baaaannyyaakkk membazir..terutamanya dari aspek makanan la kn..bila pegi bazar tu, wpun dlm kpl dh setting nk beli menu sekian2, tp bila nmpak mknn yg menggoda jiwa automatically boley berubah setting tu kn...alah, xpyh kata org, haku pn sama jugak..tujuan kongsi menu berbuka kami adalah kerana bkn setakat nk update cerita mengenai kami, tp jugak sebagai ingatan supaya kesedaran diri tu tinggi supaya x membazir..bkn nk update menu tiap hari pon..kalo rajin update la plus kongsi2 resipi skali..hahaha apa yg kami mkn utk berbuka? bknlah mewah pn..hidup pn berdua lg, x de makna beli byk2..hihi


hari 1st : 
air balckcurrant [en.asben bancuh..sendap!!]
              kuih apam ayu serta popia basah [popia basah x rasa apa pn :( ]
              ayam percik [alhamdulillah, secukup rasa]
              nasik
              ikan kembung masak singgang  [juga menu utk bersahur :) ]

hari 2 : 
air blackcurrant lagi [nk beli air tebu tp xde jual pulak kt area umah]
           pulut sambal [amat sedap]
           popia basah [beli lg psl x puas ht popia semalam x de rasa..alhamdulillah sedap]
           roti john [biasa2 je..sos kurang]
           lauk pauk dibeli oleh en.asben 
**[AMAT mahal, 2 lauk cost RM 11..bkn lauk mewah pn..apada kedai tu..xbaik tau cekik darah smp mcm tu..trus blacklist, sekian, terima kasih]
          
hari 3:   
air tebu & air jagung
            kuih seri muka, kuih lapis, pulut sambal [5=rm2]
            kuih cara berlauk & roti jala [en.asben beli]
            murtabak 
            nasik
            ikan kembung masak cuka [sedap nih..]
            sayur bok choy tumis kicap

err..hari 3 tu agak membazir kerana kami lack of communication..masing2 x cakap beli apa, end up ada double juadah disitu..hahahaha..maap juga xde gamba, psl hp sony sy masih belum dibaik pulih..insyaAllah dh gaji kang anto la dia ke unit rawatan rapi..hihi...tu je setakat ni..jmp dilain entry..tata


ramadhan kareem!





salam..

ye..empunya blog ni masih wujud lg..hari2 bukak blog cuma AMAT MALAS nk update..lebey suke blogwalking saje..hihihi..sedar x sedar dh masuk bln ramadhan yg mulia..ye thn ni alhamdulillah ada kesempatan lagi bertemu dgn bulan penuh keberkatan ni..dan double happiness psl thn ni sudah ada partner mau sahur dan berbuka sama2..alhamdulillah setakat ni manage to bgn sahur tiap hari..great achievement here psl dulu2 di zaman single mingle selalu skip sahur..skrg WAJIB la bgn sahur sediakan apa yg patut utk si dia kn..


happiness tu happiness jugak, tp hopefully juga thn ni dpt menjalani puasa yg lebey baik dr thn lepas..bln ni bln penuh keberkatan, segala amalan yg kita lakukan berlipat ganda ganjarannya..kalo boley kejar sales sana sini, xkan nk kejar ganjaran di akhirat sana kita xnk..ye x?teringat zmn belaja dulu, x penah skip pegi terawih dgn kwn2..sgt2 best.. insyaAllah thn ni, xnk lepaskan terawikh..dekat rumah pon boley buat kn..hihihi

insyaAllah, selepas ni mungkin akan lebey rajin update blog ni..tlglah virus malas ni beransur hilang dgn kadar segera..utk itu, selamat menjalani ibadah puasa di bulan penuh keberkatan ni ye shume2..may Allah bless all of us..

Wednesday, July 6, 2011

super duper like it

wpun dh selamat melayari bahtera rumahtangga, but i got sumthing super duper best sgt utk nk share kt sini..it's about vintage wedding..actually smlm terbada majalah jelita keluaran julai 2011..then terbuka page album perkahwinan..OMG..mata sudah terpaku dgn keindahan konsep kawen tu..siyus x tipu..malas nk ckp byk..let's picca do the talk and perhaps it will amaze u guys too..hee

pelamin yg simple tp AMATlah comel..

handbouquet juga AMAT comel..

adore the hantarans also..sumthing new, fresh yet so charming 






lihat! meja beradap sgt memukau


kelihatan sgt cantik utk photoshoot..love the pastel color they choose..

kek juga sgt comel..






nmpak mcm wedding from oversea kn?no no no..it happen in here okay..entahla, tp semuanya nmpk x jemu mata memandang..aish..check out more in here..[klik sini] good job u guys! 


**kalo x kawen lagi, mmg dh amik idea ni... (+__+)





Wednesday, June 29, 2011

:: addicted to this ::




hari ni entry lari tajuk sket..mau tau sy addicted pd apa? game angry bird..hahaha wt saspen je..memula mmg xberminat, mcm game budak tadika je..tp bila ada opismate dok giler men game ni kt ipad dia, mcm best pulak kn..bila try main, amat best..TAPI..haku mana ada ipad..ah, x boley jadik ni, nk try jugak cari angry bird utk PC..memula dpt dh dari opismate ni, tp x boley instal pulak..frust :(

bak kata org usaha tangga kejayaan..try jugak2 cari...bkak la page yg mcm2..wpun kebanyakkan mcm hampeh..then hasil usaha gigih, dh jmp solution utk game yg x buley install tu..YES!! (bkn Year End Sales tahu)..erm..kot2 la ada yg teruja jgk nk men games ni, jom kita tgk cemana caranya.. :)

ms mule2 install (boley dpt dari sini), kuar menda alah ni..(frust 2 hari)


jd sy jmp solution ini :)


  1. download file di sini ( Angry Bird Windows XP Fix) then install di PC anda..klik folder ni, then ganti icon angry bird tu dgn icon angry bird yg sedia ada..supposedly by doing that, dh boley start main dh..(mcm kes sy..hihi)
in case x boleh jgk, 

  1. Copy dan Paste “msvcr100.dll” ke folder System32. Biasanya berada di C:\Windows\System32.
  2. Update driver VGA Anda.
  3. Install Itunes.
  4. Install Microsoft Visual C++ Redistributable
  5. Install Microsoft .NET Framework 3.5.

pastu biasalah, alang2 dh boley yg ni, nk pulak try angry bird Rio pulak (xmo kalah tu..hahaha)..meh kita tgk cemana caranya :)

Download installer Angry Birds Rio PC Games Full Version dari link berikut



Download Patch (klik sini)once dh download, boleh mulakan operasi..mmg agak rumit sikit, tp hasilnye pasti membanggakan..haha
  1. install file yg kita dh download td..then extract file tersebut ke mana2 lokasi yg dikehendaki..(file dlm RAR, so kalo xde, kena download WinRAR ye)
  2. once dh extract, pegi ke folder tersebut, then klik pd icon angry bird tersebut atau dlm bhs mudahnye, install..hee
  3. hokeh bila dh selesai, bukak folder patch..klik kt situ..then akan kuar la satu pop-up makhluk seram..jgn takut, klik pd perkataan 'patch' then automatically windows pop up pulak akan muncul..apa yg perlu dilakukan adalah cari 'AngryBirds.exe ' (ianya merujuk pd lokasi kita install game ni ms mule2 td)..biasanya terdapat disini C:/Program Files/Rovio/AngryBirds.exe 
  4. bila dh jmp, tu bermakna patch is succesfully done..skrg cume perlu copy serial no. yg sedia ada kt  file Serial.txt 
  5. bukak game td..cari perkataan 'play full version' masukkan registry code td, klik register, then dh buleh main..yeay!!!

mmg byk step & kelihatan rumit..tp berbaloi la sbb pastu dpt main full game smp termuntah ijau..heeoh ye, sy dpt info ni dari sini


Selamat mencuba!

Tuesday, June 28, 2011

sebulan sudah :)



28 Mei 2011

still remember that day..riuh rendah..resah gelisah..tawa riang..masih segar dlm ingatan..rupanya sudah sebulan berlalu..


mcm x pecaya dh jd isteri org..hihi..masih lagi belaja hidup bersama..buat milo panas pagi2..iron bj si dia..main game the sims sama2 (wpun dia yg conquer..nyesal ajar dia main game tu..addicted kot) tgk tv sama2 (wpun xde astro lagi)..msk utk dia (ye, sardin terlebih asam..pasal ikot selera sndri..hahaha) 

thank you Allah giving me this opportunity..

and to you dear b, love you so much..i'm not perfect, but i learn to be better..


Monday, June 27, 2011

doorgift {29 mei 2011}

erm..arini boring melampaui batas makanya, blog ni la yg di hadap..nk hadap menda lain mcm nk termuntah ijau dh..mmg xde kaitan..heee (jgn pulak memandai kata dh ada isi ke since dok muntah2 ijau ni)..itu mksudnya amatlah bosan..kali ni kita bercakap pasal goodies bag utk majlis sy..what i can say, almost 60% goodies sy telah bertukar..pasal apa? ha, jom kita baca..

goodies vip


  • isi dalaman gudis ni telah bertukar! plan asal nk letak macaroon + beskut + mug...tp disebabkan masalah yg xdpt dielakkan, macaroon xdpt diletakkan..xpelah, itu xde rezeki namanya..maka kami gantikan dgn swiss roll je..suke2..(what more can i say, super save, sapa x suka)..lgpun masa dh suntuk + x kuasa nk survey2 tenet nk ganti dgn apa..pegi dkt pemborong, beli brg yg dihajati, then balik..lega..boley tido lena..hahaaha
goodies tetamu biasa

  • plan asal nk bg brown paper bag..series sgt teruja..tapi tapi tapi..ayahanda tercinta kata NO NO NO NO pasal mcm jauh berbeza gudis beg vip dgn gudis beg org biasa..sbg anak yg baik, sy menurut perintah..xpela, dh abah kata mcm tu, lgpun mmg dh kebiasaan org kpg dpt paling kurang palstik bag (kunun haku la yg nk memecah tradisi tu, tp abah x bg pulak =p)..sob3 xdpt display doily paper tu, ianya tersorok di dalam plastik bag itu..isi dalam kami letakkan kerepek2 + london swiss roll..biasa2 je..


Lesson : 

  • MUSTI ada back up plan in case ada perkara yg kita x boley elakkan..
  • sila berbincang dgn family dulu regarding ur preps so that ada kata putus yg boley dicapai & xde menda yg last minit kena tukar..
  • bersedia utk tidak bersedia..PASTI ada menda yg akan buat slack here n there..jd bersedia utk itu (love the ayat very much..teringat zmn2 belaja dulu)
  • xperlu rs segan @ malu dgn pemberian kita pd org lain..mana la tau kn, tgk goodies bag org lain mewah dgn brg2 dlm 1 beg, kau ada? no no no no..yg penting IKHLAS..
sekian utk kali ini..tata..

p/s: maaf xde satu pn gmbar gudis..xkn la pengantin gedik nk amik2 gmbr sndri kn..hahahaha gmbr dr OP xdpt lgik..:)


29 mei 2011 (revealed the secret)

hye there..what a busy week..hahaha akibatnya kena tinggal dgn opismate..patot kena duty ke PICC arini..huaaa...bkn apa, smp tgh mlm kemas umah baru..pdhal, bkn ada byk brg pn..dh tu apa yg sibuk mengemas nye (???) ah, abaikan..x sabar ni nk bgtau apa yg jd ms kenduri haritu..bkn apa, yg baik jadikan tauladan, yg buruk jadikan sempadan..


  • signage sy akhirnya x dipasang..hua sgt frust..dh siap laminate dh..printing color lg..tp disbbkan adik lelaki bertuah sorg tu xsempat psg, maka xde la kelihatan signage nye.. 
  •  sgt sedey pasal x sempat nk touch up bunga kt meja mkn beradap..ekceli dh nmpk bunga kt meja beradap tu amatlah sedey keadaannya, tp since semua kakitangan xcukup, kwn2 pn xde yg stay utk tlg2, makanya mcm tu je la bunganye..mlm after nikah tu ada pulak kwn2 yg dtg jmp sy, maka kena layan la kn..sob2..(sedey smp lupa nk snap gambo  =p ) 
  • kami bersanding awal! hee..supposed pukul 12.30-1 tghari, tp sbb kompang team nk main kompang kt kenduri lain, maka xmo amik risiko disitu, gasak la bersanding kol 12..hahaha
  • pengapit sy smp lambat..haddoii..selalu pengantin lelaki yg lmbat, ni pengapit prmpn yg lmbt..cemana tu..akibatnye terpaksala tarik sahabat since sekola rendah sy, puan norliana..mekasih yana jadi pengapit terjun haku..:) jdnye sy ada dua pengapit on that day..hahahaha


  • i got a suprise..xde dlm plan sebenonyer acara tabur gula2..tetibe sebuah kotak misteri diusung kpd sy ms sanding tu..apalagi, verangan princess tabur gegula pd rakyat jelata la..amat best, sila bg hint suh family anda buat suprise mcm tu..muahahaha

  • don't like my handbouquet that day..pakai yg lebey2 buat pelamin je..ms mule2 tgk tu, watdehek..cantik lg bunga anak buah haku gubah kot..nasib baik k.mona buatkan handbouquet br..nasib baik ada lebey2 hantaran tu kn, amikla jd kan handbouquet ..nasib baik ada jgk bunga kn..nasib baik...oi,brapa byk nasib baik ko nk taip ni

that was some of the part yg terjadi during my big day..nk ceciter lg, tggu la penulis ni jd asah bakat jdik novelis berjaya dulu..kang kalo ada ms free i'll get back on this..hokeh la..mau sambung wt kije (as usual, amik ms berhari2 nk publish entry nih..muahaha)


xoxo



Friday, June 10, 2011

saat lafaz sakinah..

hehe..wpun dh selamat, nk jgk review ape yg jd ms hari nikah..best moments ever kot, xkan xnk story pape kn..kn..kn..sedikit info pasal pernikahan kami :


tarikh : 28 Mei 2011


tempat : Masjid Bt.12, Sungai Burong


Masa : 3 petang (timing yg plg banyak adjust..dr pgi bwk ke lepas zohor then smpla nk dekat asar dh..)


theme : peach color


alhamdulillah, majlis berlangsung tanpa ada major problem..dekat tempat kami, kebiasaannye nikah dimasjid n upacara batal air semayang buat di rumah..segannye ms upacara batal air semayang tu, makcik2 bkn main riuh lg mengusik..mmg cover malu disebabkan menjaga tata tertib pengantin baru yg sopan santun..hahaha
masa nikah still got the blues,eh silap, still got the hantarans..saje gedik nk buat jugak2, 9 berbalas 11...i heart all those hantaran hokeh..






haa..tu yg fakta yg org lain pn tau..skrg kita review behind the scene lak..moh le kite ye..




  1. disebabkan hantaran made by fresh flower, ianya dibuat mlm sblm nikah..unfortunately tgn sudah diinai masa tu, x sempat nk snap2 picture work in progress..mmg salute abisla pd k.mona..xtau k.mona tido pukul brapa siapkan hntaran tu..gile terharu nii..
  2. akak make up dtg agak lmbt sbnrnye, siap sms sy kata jln jem and she is worried x sempat sia..pastu yg si pengantin ni apa lg, trus panik..alhamdulillah, sempat jugak make up..
  3. mule2 incik asben boley pulak xnk pakai ape2 kt songkok beliau..tp sang isteri ni degil jugak2 kn, makanya menghantar perutusan kepada beliau spy pakai jgk2 brooch sy..akhirnya beliau akur..muahahaha
  4. kami smp kt masjid awal, spt yg dijanjikan, 1.45 ptg..tapi tunggu pny tunggu..lmbt jugak..huaa..mule2 tggu ustaz..ms ni agak dramatik jugak since xdpt cntact ustaz tu..alang (my brother) siap pegi umah ustaz tu lg..muahahaha x lama lepas tu..TING!!! ustaz pn muncul..mcm cite magika lak..pastu tnggu pulak lg 1 pasangan tu..TAPI..disebabkan itu, pandai pulak ustaz tu kata 1st come 1st serve la kan..hehehe makanya, kami nikah dulu..yeay!
  5. disebabkan ustaz kenal dgn abah, dan abah sy mmg femes di kampung (ini fakta sbb abah kn cikgu..hahaha), maka mmg kaw2 incik asben kena tny..nasib baik sume lepas..tahniah pd anda :)
  6. sepatutnya cume sekali lafaz, dh sah dh, tp ustaz tersilap tgk nama sy pulak..ms tu rasa nk pakai tanda nama yg besar dan nyata tulis nama NOOR SAHZANA BINTI AHMAD..hahaha extreme x hengat..xpe, bak kata ustaz, dua kali lagi afdhal..dh selamat pn..
  7. kami recycle bekas gelang untuk hantaran kali ini..sblm gune ms majlis tunang..hihi pasalnye sy lg suke bekas cincin ms tunang tu..kebetulan pulak mcm sesuai jgk letak gelak since bekas tu agak pjg..recyle pn recycle lah, janji ada..hahaha
  8. veil sy berlubang! ini adalah akibat menggosok veil sambil mengumpat..dpt balasan cash..hahaha..konon ms tu nk iron veil, bila tgk mcm x gosok je, tinggikan suhu, pastu padan muka..berlubanglah veil nikah tu..NASIB BAIK tu veil sndirian berhad..dan kesan lubang tu x dpt dilihat dgn mata kasar..hu
cmtu la lebey kurg..mcm2 hal, tp it's really a precious moments..dan kami dh selamat disatukan..alhamdulillah~~